ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

неделя, 10 юни 2012 г.

МАНГРОВИТЕ ГОРИ В СВЕТА

Общи сведения

¨ Мангровата растителност представлява група разнородни растения, които са успели да се присподобят към средата на местообитание (литорал). Те са изградили набор от физиологични адаптации за да решат проблема с бедното съдържание на кислород, солеността и честото наводняване от приливи. Поради спецификата на отделните райони и нивото на приливите в различните части на света мангровата растителност е изградила свои собствени особености за решаване на проблема. Поради тази причина видовия състав се различава  на отделните места.

¨ Мангровата растителност оказва защитна роля на бреговата ивица като я защитава от ерозия, силни бури и цунами. Те имат известна роля в намаляването на енергията на вълните, макар че растат на места лишени от силното им въздействие. Поради тази причина и възможността им да удържат морски бури и цунами е ограничена.

¨ Образува се среда за обитание на много диви животни, включително и много риби и ракообразни.

¨ Мангрови гори представляват съвкупност от растения (дървета и храсти) живеещи в крайбрежни области на места защитени от силното въздействие на вълните. Корените на растенията са здраво закрепени за меката почва, която в повечето случаи е и богата на органични вещества.
¨ Мангрови гори са различни видове дървета до средна височина и храсти, които растат в солени крайбрежни хабитати  със  седиментни нанусни наслаги в тропиците и субтропиците - главно между географски ширини 25 ° N и 25 ° С. Останалите мангрови горски райони на света през 2000 г. са 53,190 квадратни мили(137, 760 km ²) обхващащи 118 страни.


Биология на мангровата растителност

¨ Мангровата растителност е разпространена в тропичните и субтропични райони на Земята, на места със значителни приливи и отливи, почва богата с органични вещества и наситена със соли вода, с променлива соленост. Мангрови гори много често се срещат на места където се вливат реки. В средата на местообитанието на мангровите гори се срещат разнообразни видове, но същинските мангрови растения, които се срещат само на подобни места са включени в 20 рода и наброяват 54 вида
А) Ограничителни приспособления за попадане на солите в растенията:

¨ Червените мангрови растения възпрепятстват попадането на солите благодарение на своя корен, който действа като филтър и не пропуска натрия в растението.
¨  Белите мангрови растения могат да се освободят от излишните соли посредством две жлези разположени в основата на всяко листо.
Б) Приспособления към ниското съдържание на кислород:
¨ Мангровите растения, които живеят в най-топлите места дишат с помощта на плаващи корени, които усвояват кислорода посредством пори в кората. Черните мангрови дървета пускат дълги дихателни корени (пневматофори). Дължината им над земната повърхност варира от 30 cm до 3 m. За улесняване на преноса на кислорода вътрешността на корените е изпълнена от дихателна паренхимна тъкан наречена аеренхим.
В) Поглъщане на хранителни вещества:
¨ Това е един от най-сериозните проблеми за мангровите растения. Винаги почвата за която са закрепени мангровите растения е пренаситена с вода и кислорода в нея е доста ограничен. При такова ниско ниво на кислорода се развиват анаеробни бактерии, които при процеса на обмяната на веществата отделят азот, желязо, неорганични фосфати, сулфиди и метан, които определят неприятната миризма в мангровите гори и правят почвата неблагоприятна за развитие на много растения.

 Основни мангрови растения


    Семейство
Род
   Акантови (Acanthaceae) (син.                    Авицениеви(Avicenniaceae)или        Вербенови (Verbenaceae))
Авицения (Avicennia)
  Комбретови (Combretaceae)
Лагункулария (Laguncularia),
Люмницера (Lumnitzera),
  Палми (Arecaceae)
  Ризофорови (Rhizophoraceae)  

Бругиера (Bruguiera),
  Цериопс (Ceriops),
  Канделия (Kandelia),
 Ризофора (Rhizophora)
 Соннератиеви (Sonneratiaceae)
Соннерация (Sonneratia),

Мангрови растения с второстепенна значимост
Семейство
Род
Мирсинови (Myrsinaceae)
Егицерас (Aegiceras),
Миртови (Myrtaceae)
Осборния (Osbornia),
Пелициера (Pelliciera),

 Ареала на Мангровите гори в Света

 Мангровата гора на Саанапу и Сатаоа в Самоа
¨  Мангровата гора в месностите Саанапу и Сатаоа в Самоа е разположено на остров Уполу. Площа с размери от 30 хектара се счита за най-малко разрушената блатиста местност в Самоа. Област от крайбрежна Дъждовна гора разделя Мангровата гора Саанапу от Сатаоа, а приливни канали прорязват и двете гори.

Мангровите гори в Индия и Бангладеш
¨ Сундарбан, който се намира на територията на Индия и Бангладеш, е най-голямата екосистема от мангрови гори в света. Сундарбан някога е покривал обща площ от 16, 700 кв. км., а днес се разпростира едва на 4, 143 кв.км. Намиращата се  на територията на Западна Бенгалия в Индия и Бангладеш, мангровата гора води началото си от делтата на река Ганг. Този регион се смята за един от най-плодородните и се използва за земеделски цели, благодарение на това, че вътрешността на делтата остава защитена от морето.
Мангровите гори на Бермуските острови
¨ Бермуските острови се намират в Атлантическия океан .Тук са най – северните коралови острови в света . Бермудите включват над 150 вулканични острови , с натрупани коралови формации . Климатът на острова е топъл и влажен . През Август температурата е 26гр. а през студените месеци – 16гр. Валежите са обилни . Островите са обрасли в буйна тропична растителност с гъсти мангрови гори . Проблемът на населението е в сладките води , затова то събира и съхранява дъждовните води . Широко е застъпен риболова .

М.Г. в АФРИКА
Има важни мангрови  блата  в Кения, Танзания и Мадагаскар, по ръба на ареала им дори се смесват със сухи широколистни гори.

Нигерия разполага с най-голямата концентрация на мангрови гори  в Африка с площ 36,000 km2. Петролни разливи и течове са унищожили много от тях през последните петдесет години, което е ограничило добивите на местната икономика от риболов и намалило качеството на водата.

По крайбрежието на Червено море на египетска територия в залива на Акаба се простират мангрови гори съставен предимно от Avicennia marina и Rhizophora mucronata, в около 28 местообитания на площ от 525 хектара.  Повечето от тези местообитания са защитени.



М.Г. в С.А.Щ.
¨ Заради чувствителността им към ниски температури разпространението им на територията на САЩ са ограничени до полуостров Флорида, и изолирани участъци на Черна ризофора (Avicennia germinans), и по протежение на бреговете на Южна Луизиана и Южен Тексас.

М.Г. в Ц. Америка и Карибите
¨ Мангрови гори се срещат по западното крайбрежие на Коста Рика, на Тихия океан и Карибите, по бреговете на Никарагуа, Белиз, Гватемала, Хондурас и Панама, както и много Карибските острови, като Кюрасао, Бонер, Антигуа, Ангила, Бахамските острови, Сейнт Китс и Нейвис и Сейнт Лусия. Значителни “mangals” включват Marismas Nacionales в Сан Блас, и мангровите гори в Мексико. Мангрови гори може да се открият в Пуерто Рико, Куба, Доминиканската република, Хаити, Ямайка, Тринидад, Барбадос, и на тихоокеанското крайбрежие на Ел Салвадор.

М.Г в Южна Америка
¨ Бразилия съдържа приблизително 26,000 км2 на mangals, те са 15% от общата им площ в света - 137760 кв. км.

Еквадор и Перу имат значителни области на мангрови гори, главно в залива на Гуаякил -Tumbes мангрови гори.

Във Венецуела- в северната част на карибския остров Маргарита се намират мангрови гори на територията на националния парк “ Parque Nacional ла Restinga”.

Колумбия притежава големи мангрови масиви, както Карибите, така  и по бреговете на Тихоокеанския басейн.

М.Г. в Азия
¨ Мангрови гори се срещат на южния бряг на Азия, през Индийския субконтинент, във всички страни от Югоизточна Азия , както и на островите в Индийския океан, Арабско море, Бенгалския залив, Южнокитайско море и Тихия океан.
¨ Мангровите гори са  особено разпространени в делтата на големите азиатски реки. Sundarbans са най-големите мангрови гори в света, намиращи се в делтата на река Ганг в Бангладеш и Западна Бенгалия- Индия.
¨ Мангровите гори в близост до Чидамбарам, Южна Индия, на Бенгалския залив, е вторият по големина мангров масив в света.

М.Г. в Индонезия
¨ В индонезийския архипелаг, мангровите гори са разпространени в по-голямата част от Суматра, Борнео, Сулавеси и околните острови, а още по на север, те се намират по протежение на бреговете на Малайския полуостров. Индонезия има около 9,36 милиона хектара мангрови гори, но 48% от тях са категоризирани като "умерено повредени" и 23% като "силно повредени".


М.Г. в Пакистан
¨ Пакистанските мангрови гори са разположени главно по делтата на река Инд (делтата на Инд, Арабско море е мангров екорегион),. Основните мангрови гори са на крайбрежието на провинциите Синд и Белуджистан. В Карачи, мелиоративни проекти водят до намаляване на мангровите гори, като те се използват  и  за търговско и градско развитие.

М.Г. в Близкия Изток
¨ В Оман, близо до Мускат на обширна област са разпространени мангрови гори, по-специално в Shinas- Qurm парк и Mahout Island. На арабски език, мангровите дървета са известни като qurm, мангровите  гори в Оман са известни като Qurm парк. Мангрови гори също са разпространени широко в съседен Йемен.
¨ В Иран мангровите гори се срещат между 25 ° 11'N и 27 ° 52'N ширина. Тези гори съществуват в северната част на брега на Персийския залив и Оманско море, както и в три морски провинции в южната част на Иран. Тези провинции съответно от югозапад на югоизток са  Бушер, Hormozgan и Систан/Balouchestan.

ОКЕАНИЯ

Австралия и Нова Гвинея
¨ Повече от петдесет видове на Rhizophoraceae, растат в Австралия, с особено висока степен на биоразнообразие на остров Нова Гвинея и Северна Австралия.

Австралия има около 11,500 km2 мангрови гори, основно по северните и източните брегове на континента, с повторения далеч на юг, като Millers Кацане в Уилсън нос, Виктория  (38 ° 54”
S)  и Баркър Inlet в Аделаида , Южна Австралия.

Нова Зеландия и Тихия океан
¨ В Нова Зеландия също така има и мангрови гори, простиращи се на около 38 ° S (подобно на най-южната ризофора в Австралия).  Най-разпространен  в географския обхват на западния бряг е Raglan Harbour (37 ° 48'S), на източния бряг е Ohiwa Harbour (близо до Opotiki ) , те са най-отдалечената южна тангента от мангровите гори- (38 ° 00'S).
¨ Двадесет и пет вида мангрови дървета, са разпространени на различни острови в Тихия океан, с обширни mangals по някои острови. Mangals на Гуам, Палау,  Косрае  и  Яп са силно засегнати от урбанизацията.
¨ Мангрови гори не са естествени за  Хавай, но червеното мангрово дърво- Rhizophora mangle,  Ориенталската ризофора и Bruguiera sexangula са внесени  и сега са натурализирани.  Двата  последни вида са класифицирани като “вредни” от Ботаническия отдел  на университета в Хавай.
Съдържание:

1. Общи сведения
2. Биология на мангровата растителност
3. Основни мангрови растения
4. Мангрови растения с второстепенна значимост
5. Ареала на мангровите гори в Света

Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?