ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

четвъртък, 29 август 2019 г.

ПОЧВОПОДГОТОВКА

Резултат с изображение за КОПАЕНЕ

Поради факта, че много хора "успешно" напуснаха българското село и като цяло се отчуждиха от земеделието, и принципите на почвообработка, сеидба и отглеждане на земеделски култури - все по-малко хора знаят как да правят това.
Но е твърде вероятно информацията за това да стане жизнено важна в бъдещ период на кризи, войни и глобални природни катаклизми, когато продоволствието (сиреч изхранването) на населението, вече няма да е главно отговорност на супермаркетите и доставките от фермери на няколко хиляди километра от консуматорите.
И, ако тези бивши консуматори успеят да оцелеят и да се превърнат в бъдещи селскостопански производители, ще трябва да имат базови познания за това как се създават условия за производство на земеделска продукция!

Първото и най-важно нещо за производството на земеделска продукция е - ДА ИМАТЕ СЕМЕНА С КОИТО ДА ЗАСЕЕТЕ ЗЕМЯТА!!! Ако ги нямате, то е безмислено да започвате всякакъв вид почвообработка и подготовка за сеидба :)))) След което идва лесната част...     пардон - ТРУДНАТА ЧАСТ ;)

При положение, че сте оцелял градски идиот, който в живота си единственото нещо което е виждал да бъде засявано и отглеждано е фикуса на майка ви е време да прочетете следващите редове внимателно и попивателно!

- Търсене на подходящо масто за направа на градина, или нива (разбира се, ако нямате вече готова) - обикновенно това търсене, трябва да е на местта в близост до алувиално-делувиални натрупвания. Тоест до реки и микропонижения, където има наностни отлагания. Там почвата е с достатъчно хумост и дебелина за развитието на земеделска продукция. А наличието на вода в близост е огромно предимство за успешния резултат на вашия тежък и изнурителен труд! Желателно е да е с южно изложение, или южна тангента, за да има повече светлина за вашите посеви.


-След като сте намерили подходящата за посев земя, трябва да я освободите от всякакви храсти и дървета, които хвърлят сянка и ще подтискат развитието на вашата бъдеща градина. Може да оставите само плодни редки дървета и храсти (но вероятността да ги има на това място и вие да ги разпознаете, като такива е минимална:)). За целта, тябва да се снабдите със следните необходими инструменти - брадва, кирка, лозарска ножица, копата, копач, мотика (избягвам да споменавам моторни триони и фрези, защото тогава едвали ще имате нужното гориво, за да ги захраните;).

-След като сте освободили земята от ненужните храсти и дървета, може да ги използвате, за да направите по периферията на вашата бъдеща градина ограда, чрез която да възпрепятствате достъпа на животни до вашите посеви.
 Или да ги използвате за направата на противоерозионни плетове, стени и насипи под вашата градина, или да засипете образувалисе такива, като положите ненужната дървесина в образуваните трапове и ровини, и след това ги засипете с пръст и почва.

-След, като сте направили всички горни мероприятия е време за голямаото... КОПАНЕ, или КОПАЕНЕ (както искате го наричайте;). Земята трябва да се прекопае с кирка - като всички камъни по-големи от 5см. до дълбочина от 30см. , трябва да бъдат изкарани от вашата бъдеща градина, или нива и може отново да ги използвате за противоерозионни мероприятия, като направите подпорни стени, валове за отвеждане на водата, или обръщане на течението на близкото дере, или река. Също така с тях може да се запълнят дупки, или да направите удобни патеки, или огради.

-Когато приключите с прекопаването на дадения терен и почистването му от големите камъни и корени е време да впрегнете някоя магарешка, катърска, конска, мулешка, кравешка, или биволска сила (в най-добрия случай трактор), за да преорете земята, като продължавате да я почиствате от новопоявилите се камъни и корени.

-След като земята е преорана е необходимо, ако е под наклон да се направят няколко вади по диагонала на наклона, за да се оттича излишната дъждовна вода извън земята ви, без да причинява ерозия на почвата. Това се прави по ваша преценка през 5-10м една от друга вада по диагонала на наклона.

-След като земята е обработена, следва тя да бъде набралена перпендикулярно на наклона. Картофите се сеят по един през стъпка по бралата. Царевицата, боб, леща, грах, тикви е желателно през стъпка по 2-3 семена. Пшеница, овес, ечемик се хвърлят с ръката, като се гледа да е равномерно по площа и не много на гъсто. Всички останали земеделски култури се отглеждат първо в лехи, след като станат високи една една педя, се присаждат в бралата по същия начин с помоща на колче, или дикел.

- Без последните култури, които изискват да се полеят след засаждане, останалите семена, трябва да се сеят в леко влажна почва след дъж, или преди очакван дъжд. Така, ще гарантирате тяхното цялостно и бързо покълване, какво и възможността им да дочакат нови дъждове, или да се наканите да ги полеете от някъде:)))

-На края, при дълго използване на почвата, хранителната й стойност се понижава, хумосните вещества намаляват и респективано, нейното плодородие ряско се снижава. За да избегнем намаляването на добивите и тяхното качество, трябва да приложим три основни принципа:

а) Най-стария от тях е да се подготви нова площ за ползване, но трябва в този случай да минете през всички горни етапи. Което е много, много трудоемък процес, който е желателно да се избегне.
б) Следващия принцип е да се използват периодично разстения, които имат симбиоза с азотофиксиращи бактерии, които при своята жизнена дейност вкарват атмосферния азот в органични съединения, които остават в почвата и са годни за извличане и ползване от следващите посеви. Това са всички бобови растение - боб, леща, грах.. , също така - царевица, зеле. Желателно е площа да се раздели на 2, или повече части, които всяка година да се сменят на тях културите, като през година се сеят, или засаждат култури, които имат симбиоза със подобни бактерии.
в) Последната част е торенето. Като при него има също три основни начина:
+ първия е да се тори с оборска, или така наречената животинска органична тор (или директно казано с лайна/говна/фекалии от животните). Като преди това торта се натрупва на купчини за една година, за да може да "прегори" и киселините в нея да се неотрализират, както и да бъде наситнена от различни видове бобулечки и червеи. След което се разпръсква върху нивата, или градината.
+Следващия начин е зелено торене, като се засява земята със азотофиксиращи растения и когато те цъфнат се изорав заедно с тях, при което те се разлагат и обогатяват почвата.
+третия начин е, чрез наторяването на почвата с помоща на ГМП(горска мъртва постилка), или с добавянето на хумостен субстрат, от богата на него земя на близо, или от там където може да я транспортирате. Може и от хумостните наслаги от речното корито.

++ И естествено може да се тори със искуствени торове, но ние говорим в случяя за дейности, които се правят извън "модерната ни цивилизация", или в един пост-апокалиптичен сват :)

И ТАКА : ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ НА БЪДЕЩИТЕ ФЕРМЕРИ, А НА ОСТАНАЛИТЕ ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕШНО ИМПРЕГНИРАНЕ В ПОЧВЕНИЯ СУБСТРАТ:)))))))))))



Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?