ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

неделя, 3 май 2020 г.

Нужно е да сме подготвени

Имам няколко идеи и предложения, които искам да споделя и обсъдим със съгражданите ми от Неделино.
Ако си спомняте снежната криза от март месец 2015-та ( https://mirogled.blogspot.com/2015/03/blog-post.html), как ни хвана неподготвени и то в края на зимата. Следейки бързите климатични промени, който за миналата година на места бяха наистина силно изненадващи. Например пустините в Мала Азия и
Африка станаха езера, или се покриха със 30 см. снежна покривка. Както и задълбочаващата се финансова криза и очакван колапс, също и ескалиращата обстановка в Сирия и нарастващата агресия на Турция, както нейните апетити и претенции, не само на исток, а и на Балканите. Очакваното цунами от имигранти араби, чиййто мантелитет, култура и традиции нямат нищо общо с нашите - всички тези надвиснали опасности над Балканите; Европа и Светът ме навеждат на мисълта, че ние като общност, трябва да вземем по-сериозно нещата и да положим усилие да сме по-подготвени за бъдещите събития, които може да ни засегнат.

Една от мерките, които смятам, че за следващия мандат, трябва да си постави новия общински парламент е: да се отделят бюджетни средства, които да се използват поетапно (аз лично не знам на какви порции се отпуска бюджета на общината - на 6 месеца, година и т.н.), за създаването на хранителен запас от храни първа необходимост, като той трябва да достигне до края на мандата до капацитет на изхранване за 3 месеца на поне 3000 човека! Трябва да се създадът условия за неговото складиране и опазване. Домакинат на общината, трябва да е човек който по-малко да е прибран и повече порядъчен и подреден. А храните, чийто срок на годност наближава да изтече - може да е използват в училищата и детските градини, както да се дават на социално слаби, или да се продават на населението на себестойност, за да се използват на ново средствата, за възтановяване на запаса!

Също така, аз лично смятам, че е необходимо Неделино да има независим енергоисточник, който в период на кризи да може да обезпечи домакинствата, общинските нужди и при излишък и да захрани месните производства с необходимата ел-енергия. Тъй като в Неделино поривите на вятъра са слаби (правил съм в университета роза на ветровете - графичен статистически модел на ветровата динамика за района) , а през зимата слънцегреенето е слабо, а и площа за слънчеви клетки е необходима в по-големи количества - смятам, че е най-добре да се изгради ел-централа, оползотворяваща био-маса и органични битови отпадъци. Има няколко принципа на работа на такива ел-централи и единия е , чрез пиролиза ( https://www.energy-review.bg/bg/prerabotka-na-biomasata-chrez-piroliza/2/310/ ) . Инсталацията изисква между 600км2 до 2 декара заедно с депото. Общината може да слючи договор с горското стопанство и да ползва собствените си гори за целта, както и да се въведе разделно събиране на отпадъците на органични и пластмаси; и на желязо и стъкло. Като първите, ще се ползват в централата за пиролиза, а вторите, ще се продават от общината. Така и данък смет, ще остане непроменена за следващите 10-20 години. Града, ще бъде по-чист и ще намалее депонирането на сметището.

Също така предлагам да се състави списък от желаещи инвеститори в този проект, като се наблегне на по-малките. Примерно, ако проекта е за 100 000лв. И сто души дадът по 1000лв., ще имат дялово участие в новосъздаденото акционерно дружество 1%. Ако печалбата на годишна база е 100 000 лв. то всеки акционер, ще получи 1000 лв. на годишна база дивидент. Ще има борд на акционерите, които ще следят за контрола на предприятието и ще решават бъдещето му развитие. Така ще се отворят много работни места и ще се използва отпадната био-масата.

Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?