ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

понеделник, 22 февруари 2021 г.

Облагородяване и създаване на ниви и ливади в близост до дерета и речни корита

 Делувиалните почви, които се отлагат в двата края на речният поток са едни от най-богатите на хумосни вещества. Поради това са желани за експлоатация от земеделците за създаването на ниви, ливади и овощни насаждения. Така възниква необходимост речното корито да се измести, за да се обединят двата му края в една обща обработваема площ.

На скицата горе е показан примерна ситуация при която малко речно корито (в тъмно син цвят), или дере се измества чрез канал (в светлосиния цвят), към левият бряг на коритото. 
Това може да бъде постигнато само при широко речно корито от поне 6-7м от двете страни. При направата на канала, старото речно корито се засипва с инертни материали, вършина, клони, биомаса и почва. По този начин водата се отклонява в горната част към канала и той става новото речно корито. Желателно е десният бряг на канала периодично да се натрупва с инертни материали и камъни. Като принципа е това да става, използвайки се камъните които се оголват в канала, или отронват от ската в лявата половина на канала. Те се прехвърлят периодично и се натрупват върху създаденият баражен насип, както и по левият му склон. По този начин потокът на водата се насочва към левият скат и го подкопава без да се налага това да се прави ръчно. По този начин водата извършва основната работа, а вие остава само да прехвърлите инертните материали към насипа.  Когато това се прави ежегодно, може да се постигне уширение на земеделската площ с 20-30см до 0,5-1.5 м на година в зависимост от наклона на ската, скалната порода и дебита на водния поток.  Десният скат на своя страна служи за запълване с наноси на микропонижението, което се образува, след запълване на речното легло. Този процес е бавен и изисква години и поколения наред системна работа. Разбира се всичко това може да бъде постигнато и с техника, която да го направи за няколко дни, но това си има своята финансова страна, както и някои терени може да са изолирани за подобен род техника. 

Има и втори вариант, при който се изгражда средно висок зид от двете страни на дерето и се застила с плочи, които образуват канал, или се поставят достатъчно широки тръби, които да поемат водният отток. След което над тях микропонижението се запълва с инертни материали и почва, и се изравнява обработваемата площ. Този метод се използва за тесни дерета, където речното корито е по-тясно от 5м. от двете стани на речното легло и дебита на водата е малък, за да може да се побере в направения канал. Но при него повърхностният воден отток по-трудно се оттича от двата ската в дерето, което се налага странично на склона да се правят вади, които да го отвеждат надолу до старото речно корито с цел да не подравят новосъздаденият земеделски терен.

Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?