ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

вторник, 6 юни 2023 г.

Колко зърна грозде има в един лозов масив? – Сън

"

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата.

Народна мъдрост

В живота на всеки човек идва момент, когато човек осъзнава, че този момент е настъпил.

Източна мъдрост

 

"Бойся потерять не того , кого любишь ты а того, кто любит тебя.

Намирам се в лозов масив – хубави, прави редове от лози, подпряни на прави, бели, бетонени колове. Всичките редове са окопани хубаво така, че няма никаква трева, а между редовете, надлъжно вървят прави хубави пътища. Лозите са зелени и отрупани с хубави, едри бели гроздове, които вече са узрели. В началото на лозовия масив има бяла сграда - такава за инвентар, направена от бяла рифелова ламарина, нова и добре направена.

Както вече стана дума лозето е родило много плод и аз съм там и гледам гроздовете така както са на лозите и се чудя колко много е плода. Тогава идва някакъв човек, който аз не познавам и ми казва, че трябва да броим. Аз се чудя, та как ще броим като гроздовите зърна са толкова много в цялото лозе и то е невъзможно да се броят, ние не може само гроздовете да изброим, а пък то и зърната. Това разбира се не е довод за непознатия човек, и той ми казва, че всичко трябва да се преброи и пресметне и няма как трябва да се свърши. Аз се уплаших и се притесних много. Тогава се появи Кольо – бивш колега, сега пенсионер. Дойде той, взе един грозд и започна да ми показва като взе грозда и хвана една чепка – едно разклонение със зърна и започна да ги брои. След като ги изброи чрез математически формули сметна колко зърна грозде има в един грозд, след това колко има в една лоза и в целия ред лози. Тогава ми каза: Ето виж лесно е! Трябва да свикнеш и ще се оправиш. Аз обаче не разбрах нищо и от това се притесних още повече и изобщо се паникьосах, защото това лозе е голямо и не ще мога да се справя ама никак. Пък той чрез сложни математически формули сметна всичко бързо и лесно и то на ум. Той ме успокои като ми каза  - няма как хващай се да работиш и аз започнах да броя и до там помня съня.

По отношение на сънищата тук бихме искали да предоставим няколко цитатата от Словото дадено от Учителя Петър Дънов:

"Добре е човек да се спира на сънищата си, да ги изучава, да учи техния език. Езикът на сънищата е символичен. Ти трябва да изучаваш значението на символите, да ги превеждаш правилно."

Из "Две категории хора", Лекция от Учителя, 3.IX.1930 г., София.

"Ако знаете да тълкувате сънищата си, много нещо ще можете да предвидите и да избегнете. В свещените книги се предават много сънища. "

"Значи всичко, каквото човек има да преживее, той го предвижда чрез сънищата си. Нещата не само се предвиждат, но се и предчувствуват. Сънищата, това са един подтик от невидимия свят. Обаче вследствие на своето голямо неверие, хората често не обръщат внимание на тези предупреждения, вследствие на което се натъкват на големи противоречия в живота си."

"Някога в сънищата си човек може да вижда неща, които ще станат за него; някога може да вижда неща, които ще станат с другите хора; някога може да вижда неща, които ще станат с обществото, с неговия народ или най-после и с цялото човечество. Пророците на миналото са виждали неща, които ще станат за цялото човечество, и са ги предсказвали."

"Любовта не е нещо, което не се плаща. Тя минава от един живот в друг. Човек може да заспи, но като се пробуди, любовта пак действува в него. Любовта действува и в сънния живот, и в будния. Любовта действува и на Земята, и в другия свят. Дето и във вселената отидеш, все ще разбереш един закон, а именно: Любовта действува навсякъде, но хората се различават само по степента на своята Любов."

Из Разумният човек, НБ, 7.II.1937 г.

Опит за тълкуване. За да се изтълкува този сън, а и който и друг да е, ние трбява да “преведем“ така да се каже образния език на съня на наш си “земен“, като преведем значението на нещата, които сме сънували и ги изтълкуваме като символи. Разбира се за хора не разибращи и не посветени в тази материя като нас, ние може да се позовем на съновниците и на други източници, които по един или друг начин тълкуват сънища. До колко ще е точно само времето ще покаже. Конкретно в този случай основното което наблюдаваме е лозовия масив и бялото грозде. В този случай то трябва да се брои. Това е важно защото съновниците, които дават тълкувания изискват по-подробен прочит на съня. Има значение дали гроздето е бяло или черно, дали се яде или бере, в случая се брои.

Ето няколко символа на гроздето:

Ако сънувате лоза с грозде, оглеждайте се за врагове. Някой ви мисли лошото, но пред вас се преструва на приятел.

Береш ли насън грозде, очакват те проблеми, ще се разделиш с някого.

Ядеш ли черно грозде, ще имаш неприятности и пречки в работата си.

Ако ядеш бяло грозде насън - очакват те радости, успехи, ще се радваш на наследник.

Червеното грозде в съня е знак, че ще чуеш истина, сухо грозде - очакват те страдания и загуби.

Правиш ли вино от грозде в съня си, ще спечелиш много пари от хазарт.

Гледаш ли много чепки грозде в кошница, очакват те любовни авантюри.

Купуваш ли грозде, предстои ти ново и приятно запознанство.

Присъни ли ти се, че режеш лозата с гроздето. ще се разделиш с някого.

Присъни ли ти се, че береш зелено грозде в съня си, това е предупреждение, че ще береш много ядове със здравето си.

Зеленото грозде е предвестник на неприятности.

Ако в съня си виждаш гроздобер, това е знак, че скоро в семейството ти ще има голям повод за радост, който ще отбележиш подобаващо с голямо тържество.

Присъни ли ти се, че взимаш участие в гроздобер, ще ти окажат голяма чест или ще получиш покана да се присъедините към затворено общество.

Бялото грозде в съня предсказва просперитет, изобилие и здраве. Ако сънувате бяло грозде, това е знак, че ще чуете добри новини, които ви радват и приятни събития, особено в семейството. Когато берете бяло грозде в съня си, това е знак, че скоро ще станете свидетели на завършването на някои доходоносни проекти, които ще ви донесат големи печалби.

БРОЕНЕ, БРОИШ

БРОЕНЕ, БРОИШ - ли насън, значи таиш напразни надежди за осъществяване на плановете и амбициите ти.

Ако чуваш как някой друг брои в съня ти, значи влиятелен човек ще ти помогне да осъществиш плановете си.

- Какво е да си успял?
- Когато съдбата ти е обърнала гръб, и я чакаш само да се наведе!

 

Мъдростта на хилядолетията

Ето още няколко цитата от Учителя Петър Дънов относно сънищата и тяхното тълкуване:

Вечерно време, когато си оставиш физическото тяло, с едно друго тяло отиваш в онзи свят, виждаш много работи и после се връщаш по-подготвен. Ние мислим, че сънищата са илюзии, а много от тях представят Реалния живот и това, каквото има да се случи занапред. Хубаво е да записваме сънищата си, много малко хора правят това. Нека да се записват точно, както са. Някои сънища са ясни, а някои са наполовина неясни. Има сънища несвързани, но има и сънища ясновидски, които помниш през целия си живот, и те са по-реални, отколкото много други работи на Земята. Добрите сънища са за предупреждение, чрез тях работи Бог и те са една мека форма на съобщение, защото ако се съобщи на човека в будно състояние, той може да се разтревожи. Има сънища праволинейни и криволинейни. При праволинейните сънища сънуваш неща, които стават точно така, както си ги сънувал. А при криволинейните сънища сънуваш това, което има да стане, в една алегорична, символична форма. Например сънуваш, че къщата на някой човек се разрушава; това показва, че здравето на същия човек е в опасност. „Къщата“, това е човешкото тяло.

Една сестра каза, че сънувала кучета, които я гонели.

Кучетата означават лошите страсти в човека. Щом яздиш черен кон, ще се скараш, но ако сънуваш бял кон, ще се примириш с неприятеля си.

Един приятел сънувал, че убива една змия, но после тя се превърнала на мравки. Змията представлява гордост и злоба, а мравките – користолюбие; значи той се е справил със змията, но с мравките не могъл. Когато сънуваш грозде, сливи, това са неприятности на физическото поле; когато във време на сън ядеш плодове, това всякога означава неприятност.

Не се ядосвайте хора. Всичко започва на "нервна почва" и завършва в обикновена почва...

Народна мъдрост

Като изходим от по-горе писаното може да се построят няколко хипотези на тълкуване на този сън. Разбира се тук е необходимо да се направи уточнението, че това са лаишки хипотези и те може изобщо да не отговарят на действителното значение на този сън. След като сънувам лози с грозде това може да означава както по-горе е описано, че за в бъдеще ще се появят множество мои врагове, които по един или друг начин ще искат да ми навредят, но тъй като все пак аз трябва и да броя гроздовете вероятно нещата ще се утежнят и от факта, че моите планове и намерения в определен период от време ще се сгромолясат и това допълнително ще утежни ситуацията. Втората линия по която може да се тълкува съня е самото грозде. Както стана вече дума бялото грозде е символ в сънищата на просперитет, изобилие и здраве. Ако сънувате бяло грозде, това е знак, че ще чуете добри новини, които ви радват и приятни събития, особено в семейството. Важен е факта обаче, че то трябва да бъде броено, а пък самото броене е символ на напразни надежди за осъществяване на плановете и амбициите. От тук може да се направи следния извод, че ако и да има нещо хубаво което би могло да сполети мен, то най-вероятно няма да стане и няма да се осъществи, а по някакъв начин всичко ще се обърка и влоши. Към този довод може да прибавим и това, че Учителя Петър Дънов дава пример, че гроздето, сливите и плодовете са символ на неприятности на физическото поле. Разбира се ако отчетем факта и че се налага да бъдат броени и то от мен, а пък броенето и свързано с напразни надежди за осъществяване на нещо, то може и да се изтълкува като невъзможност неприятностите и изпитанията да се осъществят което би било лъч светлина в края на тунела.  Това разбира се както стана дума вече е прост опит за тълкуване на един сън и няма претенциите за точност, защото сънищата трябва да се тълкуват от хора знаещи и можещи да правят това, но не на всеки е подадено да го прави. Много често и самите източници – съновниците които дават обяснение на символиката в сънищата са неточни и некоректни. Този сън обаче има продължение в друг сън който ми се присъни няколоко дни след този, но за това в продължението.

 

Наскоро пак ми се присъни особен сън. Според словото дадено от Учителя Петър Дънов, когато разумния свят има да предупреждава човек за нещо то го прави по различни начини. Един от тях е съня. Моята баба почина преди 6 месеца. И сега ми се присъни следния сън:

Аз, мой роднина който вече 30 години живее в Сащ (чичо ми), баба ми и баща ми отиваме на село във вилата. Там обаче има още хора които са се събрали не знам защо. Чичо ми е в добро настроение и постоянно ми говори нещо, но не помня какво, пък бабата е нещо тъжна и наскърбена, тежи и нещо. Има умислен вид и е без настроение. Баща ми ходи насам нататък и ту се появява ту изчезва. Другите хора стоят по скоро като фон, декор на обстановката. Влизаме в кухнята, там стените са червени и за това го запомних. По някое време баща ми влезе и започна да говори на бабата и й каза: чичо Пешо (наш роднина, който е жив) не е добре нещо и почина лека му пръст. Тя нещо му отговори но не помня какво. Баща ми продължи да говори на бабата: Еми той Стоян (друг наш роднина, починал отдавна) може би почина към два часа на обяд. Тя му отговори нещо, но отново не помня какво, а пък моя чичо ми каза нещо и аз погледнах към масата. Там имаше един хубаво узрял грозд с хубави неестествено едри кехлибарени зърна. Толкова беше узряло, че зърната се пукаха и от тях течеше сок. Аз видгнах грозда и едно зърно това дето е на върха, доста голямо се отчупи и падна на земята, та се наложи да го вдигна. Подадох го на моята баба и й казах: Яж хапни си, много е вкусно и хубаво, не се притеснявай. Тя обаче ми го върна и ми каза: яж ти, ти яж мен ме остави, за теб е. И така се наложи да ям грозде.

Защо обаче говоря за този сън. Споменавам го защото това е една поредица от сънища в един кратък период от време които имат сходен модел. Това иде да каже, че в близко или не толкова далечно бъдеще ми предстои нещо важно. За съжаление ако се позовем на съновниците и на това което се знае от различни източници като тълкувание на сънищата, то нещата които идат да се кажат като информация за предстоящи явления в моята бъдеща житейска пътека не ще да са добри. Яденето на плодове и то грозде според словото дадено ни от Учителя е свързано с предстоящи неприятности. Явно е че ще дойде нещо неприятно което ще трябва да взема или пък да преживея. Съновниците тълкуват яденето на бяло грозде много двузначно. От една страна предвещавало неприятности на работното място, а от друга появата на наследник от мъжки пол. Но както вече стана нееднократно дума, Учителя дава следното тълкувание – поява на неприятности на физическото поле. Какво ще стане ще покаже бъдещето, а пък времето ще го хроникира като факт."

 ---BORATINO---

 


 

  

Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?