ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

сряда, 1 ноември 2023 г.

КОИ ДРЕВНИ АВТОРИ СПОМЕНАВАТ ЗА МИТИЧНАТА ЗЕМЯ ХИПЕРБОРЕЯ?



  1. Хесиод (около 700 г. пр.н.е.) - Древногръцкият поет Хесиод споменава Хиперборея в своята работа "Теогония", където описва произхода на боговете и митологичните събития.

  2. Хесиод (на гръцки: Ἡσίοδος) е древногръцки поет и родописец. Той е живял през 8-ви век пр.н.е., вероятно около 700 г. пр.н.е. Датите на неговото раждане и смърт не са съвсем ясни и могат да варират според различните източници. Хесиод е известен с произведенията си "Теогония" и "Работи и дни". "Теогония" разказва за произхода на боговете и митологичните събития в древногръцката митология, докато "Работи и дни" съдържа съвети и наставления за земеделска работа и живота на селяните. Тези произведения са важни за разбирането на древногръцката митология и култура.



  3. Пиндар, който споменава за Хиперборея, е бил химническият поет . Той пише за този митичен северен район в своето произведение "Питийски химни" през 5-ти век преди нашата ера. Хиперборея се смята за митично място, където живеели блажените хипербореи, народ от древногръцката митология, който се свързва с различни божества и легенди.

  4. Поетът Пиндар (на гръцки: Πίνδαρος) е живял около 518/522 г. пр.н.е. и умира около 438/443 г. пр.н.е. Той е един от най-известните древногръцки лирици и се смята за един от най-големите поети в историята на древногръцката литература. Пиндар е известен със своите химни, където често поетизира митологични и спортни събития, както и с ода на победителите в питийските, олимпийските и други игри. Творчеството му е важно за създаването и развитието на литературния жанр на химната поезия.


  1. Херодот (около 484-425 г. пр.н.е.) - Гръцкият историк Херодот споменава Хиперборея в своето произведение "Истории". Той дава описание на този митичен северен район и свързва него с религиозни практики.

  2. Историкът Херодот (на гръцки: Ἡρόδοτος) е живял около 484-425 година пр.н.е. Той е известен със своето произведение "Истории" (Historiae), което е смятано за едно от най-ранните произведения на историографията. В тази работа, Херодот разказва за събития и исторически факти от древността и също така включва етнографски, географски и културни наблюдения за различни народи и региони. Той пътува широко и събира информация от различни източници, което го прави един от първите историци на Запада.



  3. Каллимак (около 305-240 г. пр.н.е.) - Гръцкият поет Каллимак пише за Хиперборея в своите епиграми, като му придава митично значение и го свързва с аполонийските обреди.

  4. Каллимах (на гръцки: Καλλίμαχος) е древногръцки поет и учен, който е живял през 3-ти век пр.н.е., по-конкретно между 305 и 240 година пр.н.е. Той е известен със своите епиграми, както и с други поетични и литературни творби. Каллимак е работил в библиотеката на Александрия и се смята за важна фигура в развитието на хелинистическата поезия. Той е известен с богатия си лексикон и изискан стил на писане и е оказал влияние върху поети и автори след него.



  5. Плавт (около 254-184 г. пр.н.е.) - Римският комедиограф Плавт споменава Хиперборея в своята комедия "Менаехми". В този случай, Хиперборея се използва за поетични цели в сюжета на комедията.

  6. Тит Макций Плавт (на латински: Titus Maccius Plautus) е бил древноримски комедиограф и поет. Той е живял през 3-2 век пр.н.е. и работил като драматург в Рим. Точните дати на неговото раждане и смърт не са известни, но се предполага, че той е живял през периода между 254 и 184 година пр.н.е. Плавт е известен със своите комедии, които често са били адаптации на гръцки комедийни произведения, но също така и със своя собствен оригинален стил. Творчеството на Плавт е оказало значително влияние върху развитието на римската комедия и на световната литература.

Тези автори и поети допринасят за разнообразната митология и литературна традиция, свързана с Хиперборея в древногръцката и римската литература.



Няма коментари:

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?