Кладницата (Pleurotus ostreatus) и шитакето (Lentinula edodes) са две популярни ядливи гъби, които имат различен хранителен състав и полезни свойства. Ето сравнителен анализ на техните основни съставки:
Разлики:
Шитакето съдържа повече желязо, мед и селен, което е полезно за имунната система и метаболизма.
Кладницата е богата на магнезий и цинк, които подпомагат нервната система и кожата.
И двете гъби съдържат бета-глюкани, които подсилват имунитета, но шитакето съдържа специфичен полизахарид – лентинан, който има силни антиракови свойства.
Шитакето съдържа витамин С, докато кладницата не.
Кладницата има повече ерготионеин, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от стареене.
И двете гъби са изключително полезни, но шитакето се счита за по-мощен имуностимулатор, докато кладницата има отлични антиоксидантни свойства и подпомага храносмилането.
Няма коментари:
Публикуване на коментар