ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

петък, 30 ноември 2007 г.

Град Неделино и неговите тайни- Част 1

Град Неделино е третия най-южен град на България. Намира се в централната южна част на Родопите. Граничи с градовете Златоград; Мадан; Бял извор; Джебел.
Града е населен с около 6000 души, а в околните села (които са 13) живеят общо около 4000 души. Населението е еднородно, предимно българи по произход, като за колорит се срещат и други в рамките на около 0.5%.
Гр. Неделино е създаден преди около 350г. от преселващи се от горното течение на река Струма български родове. Сгушено в дебрите на планината това китно градче съставено от множество бели къщички "накацали" като гъбки след сутрешен дъжд. Някои по-големи други по-малки крие своите митове и легенди разказвани от баби и дядовци; от майки и бащи на своите деца и внуци, за да пребъдат те съхранени за поколенията, за да се знае какво е било и от каде е започнало всичко.
Повечето от легендите и някои истински събития за първи път ще бъдат написани, след като са се предавали дълги години от уста на уста.
Местността в която се намира град Неделино е била обитавана много преди неделинци да се заселят на нея. Има останки от Византийски, Римски и дори Древногръцки развалини на крепости и калета, та дори и Тракийски.
Мен специално най-много ме впечатляват старите римски мостове. Те са 13-сет на брои, с различни размери- от високи не повече от 1-2 метра, които са по страничните долове и дерета вливащи се в река Неделинска по протежението на която между впрочем е разположен града на дължина около 4-5 километра. Най-големите римски мостове са разположени на самата река и достигат височина от 8 до 13 метра над коритото на реката. Точната възраст на тези мостове не се знае, но от разкопки наблизо е открит древен римски рударски град (от които са останали само развалини) разположен от южната страна на гр. Неделино на хълм наречен от месните Карахусева планина(Гребенар) се предполага, че са на повече от 1200 години. По-интересното е, че повечето от мостовете са още действащи, два от най-големите са в абсолютния център на града, добре стабилизирани и укрепени, през тях минават хиляди коли и хора всеки ден и това ще продължи още дълги години за радост на всички които ги наблюдават.
Те са изградени от множество съчленени камъни, които образуват арки представляващи идеални полу кръгове. Казват че в средата на мостовете се поставял камък които поддържал цялата конструкция и, ако той се извади моста ще се разруши. Тези мостове са прекрасни инженерни съоръжения на човешката мисъл на древността. Струва си човек да ги види.

Следващи я път - Неделински легенди и истории

4 коментара:

Анонимен каза...

Дам, интересно...като изключим правописните грешки и няколко пропуснати запетаи, добре!:)

Анонимен каза...

Много си неграмотен бе Румяне.

Анонимен каза...

Исках да си купя къща в АБСОЛЮТНИЯ център на гр. Неделино,но с тоя голям трафик и тия задръствания(от ХИЛЯДИТЕ КОЛИ И ХОРА ВСЕКИ ДЕН) по мостовете,предпочитам да си купя апартамент в гр. София.Мисля,че там ще ми е по-спокойно!!!

Анонимен каза...

лелелелелелелелеелелеелле!!
кои ти даде да пишеш на тебе бе.

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?