ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

сряда, 24 септември 2008 г.

Ще изплува ли градът на Севт III от дъното на язовир Копринка?


През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят едно от най-големите археологически богатства на България. Под водата остава Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. Днес инициатива на общината в Казанлък е на път да извади древния град от водите на язовира и да го превърне в туристическа атракция. Това ще се случи, ако се намерят близо 85 млн. евро за проекта, който предвижда бетонен ринг да огради Севтополис от водата и да го направи достъпен за туристите.

В момента тракийският град се намира на 20 метра под водата. Той е разположен на площ от 50 декара на 7 км западно от Казанлък и на 2 км от могилата Голяма Косматка, където през 2004 година Георги Китов намери бронзовата скулптурна глава на тракийски владетел.Градът на цар Севт ІІІ е открит случайно през 1948 година, когато започва строителството на язовира. Тогава археологът проф. Димитър Димитров заедно със свои студенти решава да проучи тракийски могили по поречието на река Тунджа и така открива единствения цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Работата на археолозите продължава шест години, като всичко е заснето и документирано подробно.

Тракийският владетел Севт III, обединител на одрисите, издигнал града най-вероятно около 320 г. пр. н. е. като своя столица след успешните борби срещу македонската хегемония в Тракия. Севтополис се намира върху развалините на укрепена царска резиденция и тракийско селище, на левия бряг на река Тунджа, наричана тогава Тонзус.

Аз лично мисля, че проекта ще е доста по скъп, но ще е едно много положително нещо за България. Този проект ще почиши икономическите и културни ползи на целия регион.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако искаме да застанем с достойнство до останалите народи в ЕС нека им покажем на какво място живеем и кои са нашите предци. И кое би било по-полезно за развитието на туризма н родината ни? С това ще ги купим, сигурна съм! А този проект ще се изплати в бъдеще многократно!

Веня Таганский каза...

Амбициозен проект.

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?