ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

неделя, 2 декември 2007 г.

Град Неделино и неговите тайни- Част 2

Град Неделино е разположен по протежението на река Неделинска, там където множество планински върхове обграждат местността в обръч, а върховете са наредени като броеница. В средата на този "кръг" се издига един хълм, а до него на запад,  бавно се издига и свързва към обръча от планински върхове споменатата от мен в първата част така наречената от неделинци "Карахусева планина". Тъй като Неделино е разположено в най-южната част на България и е в полите на Родопите с надморска височина от около 350м до 850-900м, като котата на която височина се намира сградата на Съвета и центъра на Неделино е 450м, попада между  два климатични пояса както по вертикала така и по хоризонтала на тяхното разпространение, където се срещат растителни  видове типични за низините и тези срещащи се типично в планините. На това географско разположение на града се дължи невероятното растително разнообразие, така  естествено и на  животински видове. Природните картини, преливайки се се сменят една с друга в невероятна феерия, която изпълва душата на наблюдателя с топлина и радост, а чистия въздух те зарежда със сила и младост. Много от неделинци достигат до преклонна възраст (над 90г.). По склоновете на планината се виждат множество поляни и нивички, който са отнети от гората, чрез труда и упорството на тукашните хора полагани от столетия. Когато се изкачиш по средата на "Карахусева планина" се открива невероятна и величествена гледка гледка (на разстояние от 3км. от града). От това място се вижда цялото пространство оградено от планинските върхове, град Неделино е под теб от северната страна, почти целия се вижда, сякаш можеш да го обгърнеш с ръце. В далечината се наблюдава приказно застинало море от планински хребети и върхове, преливащи се един в друг, създавайки илюзията за морски вълни, който идват на талази напластени в далечината. По-близките са по-зелени и по-ярки, а всеки следващ пласт е по-светъл и по-сивкавосинкъв, така може да изброиш до десет пласта планини в далечината.
Напира ви чувство на възторг и удивление, чувствате се по-живи от всякога и всемогъщи, все едно всичко е в ръцете ви, цари спокойствие и ред, всичко наоколо е потънало в безкрайна хармония, която сякаш е вечна и непоклатима.

Извинявам се, че не спазих обещанието си да разкажа някоя градска легенда, но сметнах за необходимо да ви запозная първо с духа на града, а после с легендите възникнали повлияни от него. За това бих помолил читателите си да бъдат по-търпеливи и да очакват следващите статии за този интересен малък град.

3 коментара:

Анонимен каза...

еи лажец:) искаме си легендите!

Анонимен каза...

zdr. Granit! mnogo dobro predstavqne na tvoq raden gr. Nedelino! Dve moi kolejki sa ot Nedelino. Mnogo priqtni hora sa! Bih iskala ako moga nqkoi den kogato si po svoboden da se vidim, za da vidq koi se krie zad tozi psevdonim!!!

P.S. Shte se opitam da izlqza i s moite kolejki!! $aoza sega GRANID!!! Tvoq ve4e po4itatelka.........Karamfilka

GRANID каза...

Трудно ще се разберем като не си ми оставила връска с теб:)

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?