ОБЕЩАВАМЕ ВИ:

ОБЕЩАВАМЕ ВИ: ДА ВИ ОТЪРВЕМ ОТ ГЛУПОСТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, ЗАБЛУДИТЕ И ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА!
ПОРАЖДА СЕ ЛОГИКА КОГАТО ИМА МИСЪЛ, ЗАЩОТО ТАМ КЪДЕТО ИМА МИСЪЛ ТРЯБВА СМИСЪЛ! - Maксима от Авторът ;)

За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

FOR DONATIONS WIТH PayPal: TFKIBTS@abv.bg


Страници

петък, 22 февруари 2008 г.

Гр. Неделино- Кору чешма- Част 4


Историята на гр.Неделино е изпълнено с много тайни и истории, както за реални събития, които са поокрасени малко или много през годините, така и за приказни истории със съмнителна реалистичност на фактите (разбира се, ако ги наречем такива).
Една от историите се разказва за една много стара чешма (Кору чешма), която се намира, скрита край една горска патека в полите на планината, на хълма западно от св. Неделя. Легендата разказва, че преди 150-200 години, край тази чешма (чиято пътека минаваща край нея е свързвала по-пряко Неделино и Старцево), започнал да излиза след 1ч. през нощта един гном с шапка, на хората които минавали по това мъртво време по пътеката.
Той ги карал да го носят до близкото било и оттам ги оставял да си продължат пътя. Но една нощ през там минал един неделенец и гнома му излиза на среща и му казва да го носи до хълма, а неделенеца се сопнал извадил един револвер и стрелял няколко пъти по гнома. В миг гнома се превърнал в ято гълъби които отлетели.
 И до ден днешен през годините хора който минават още по тази пътека по тъмно казват, че когато наближат Кору чешма, от близките храсталаци излитало ято гълъби.

7 коментара:

Анонимен каза...

Абе, човеко не разбрали, че тази работа с неделенската история не за теб. Ето пак говориш глупост. Лошето е че някои ще вземе да ти повярва.

GRANID каза...

аз съм неделенец
и знам неща за Неделино дето и някои от най-възнасните не ги знаят
повечето неделинци са като теб говорят без да са на ясно сас много неща за собствения си гад
преди да пишеш какъв то и да е коментар първо по распитай по-умните и знаещи хора от теб може и да научиш нещо ново:)

Анонимен каза...

Преди да даваш своите коментари,Гранид,научи се да пишеш правилно..без правописни грешки!Не си научил езика си,а тръгна да обясняваш как стоят нещата с историята ни,аз съм от Неделино и съм чувала много митове и легенди и мога да ти кажа,че и ти самия няма как да знаеш кои от тях отговарят на истината,дай ми дифиниция на мит и тогава ще си говорим.Между другото,преди да тръгнеш да нападаш,замисли се с каква цел го правиш,защото където и да си дал коментар все е бил пълен с обиди..!

Анонимен каза...

А...града ни е Неделино,затова сме неделинци,а не неделенци..Да ти благодаря предварително за обидите,защото знам,че ще ги сипеш след коментара ми

Анонимен каза...

Никога не съм се хвалил, че съм се старал да пиша перфекно и нянам намерение. Блога ми е за хора, които знаят, че няма перфекни неща(това не ме оправдава и не мисля да го правя, аз съм човек на точните науки не на литературата). Забелязал съм, че хора който не могат да намерят други доводи намират правописни грешки в текстовете- това е личен блог и грешките ми показват по-добре човешкото в мен. Старая се да се осъвършенствам, но не и да ги крия. Мит-хммм, ти ми кажи какво е мит! Аз знам, че нищо не идва от нищото и не са ги измислии тези легенди двама или трима безделници в някоя механа. Само слепия не вижда истината която е очеизвадна-легендите са най-ценното което имаме и ще напиша още такива който ти незнаеш които имат и реални доказателства за това. Трябва да намеря време, очаквайте скоро продължение. И аз не съм писъл митове, а легенди, има малка разлика-провери в тълковния речник.:)
Подпис:
GRANID

Анонимен каза...

Granid, публикациите ти са интересни, но наистина правиш много правописни грешки и това леко дразни читателя. За твое успокоение ще ти кажа, че и моя правопис не е идеален, но не съм се нагърбила с нелеката задача да пиша за по-широка публика. А такова едно писане е отговорност, и щом си я поел, мисля че трябва да се стараеш малко повече.
Моя съвет е (ако приемаш такива разбира се) да си пишеш работите
на word и след това да им пускаш проверка за правопис. Мисля, че това ще ти спести много от негативните коментари.

GRANID каза...

Благодаря за критиката ти- тя е градивна и обективна. Старая се да подобря свойте лингвистични умения, макар да признавам, че не ги смятам за най-важното, но едно от важните неща за да създаваш добра престава у хората, но смятам, че когато си обективен и предлагаш на читателя интересни статии те ще си затворят едното око:)

Поглед

.

ПОГЛЕД

Има ли извънземни?